Dan stop ik ermee…

Vanmorgen was ik bij gastouder S voor het jaarlijkse voortgangsgesprek. Elk jaar gaan mijn collega en ik naar alle gastouders, we bespreken hoe de opvang loopt, voor henzelf, huisgenoten, hoe ze in hun vel zitten, wat de planning is voor komend jaar, ontwikkelingszorgen over de opvangkindjes, van alles.

Ik vroeg S naar een hoogtepunt en dieptepunt van afgelopen jaar en voordat ze kon antwoorden zei ik: mag ik het zeggen? Jouw certificaat pedagogisch Component, dat was toch een hoogtepunt!

“Ja” zegt ze en ze begint te stralen, “ik had niet gedacht dat het me zou lukken en ik heb het toch gehaald. “

“En daarna heb ik bij jou die twee avonden pedagogisch beleidsplan gevolgd” en ze haalt een mapje tevoorschijn. Ik lees haar pedagogisch plan door en complimenteer haar met de volledigheid ervan. Ik merk op dat het een hele goede beschrijving is van haar en haar werkwijze. Ik herken haar volledig

We gaan verder met het voortgangsgesprek en ze vertelt dat ze voortaan een vaste vrije dag wil. We bespreken hoe dat eruit gaat zien en lopen de andere vragen ook nog door.

Ik loop naar buiten en stap in mijn auto, het is er 37 graden en ik doe alle ramen en het dak open. Ik rijd naar kantoor en bedenk me hoe ik maanden geleden ook naar gastouder S reed. Ze had mijn collega gesproken en wilde graag een afspraak met me.

Ik had de gastouders gemaild dat wij graag willen dat ze zich meer gaan bijscholen. Sommigen volgen ook onze thema avonden niet en dat is erg jammer. In de mail had ik voorgesteld dat ze allemaal via de KNGO hun pedagogisch component gingen halen zodat we de basiskennis kunnen opfrissen. Gastouder S had na het lezen van die mail gebeld en aangegeven dat ze geen opleiding meer wilde volgen en graag een gesprek met mij wilde.

Tijdens die afspraak spreek ik mijn vertrouwen in de gastouder uit, ik herinner haar aan het behalen van het diploma, dat haar relatief makkelijk af ging en mijn bewondering voor de wijze waarop ze haar werk doet, ze is zichtbaar onder de indruk van mijn complimentjes en ik merk dat we het gesprek zullen aangaan, ze begint het zelf ook te geloven en zegt:

“Ik had alle ouders al gebeld hoor en gezegd: als ik nog een diploma moet halen, dan stop ik ermee…..”

Jessica Vis-SchellevisDan stop ik ermee…